LINNEN

Van vlas tot linnen

De vlasplant is de grondstof die wordt verwerkt tot linnen. Vlas produceert zeer lange vezels die bijzonder geschikt zijn voor het spinnen tot garen om mooie linnen stoffen te maken. Met een korte groeicyclus is 100 dagen natuurlijke regenval meestal genoeg om de vlasplanten in Europa te irrigeren. In feite heeft vlas aanzienlijk minder water nodig dan katoen om te groeien. En omdat de hele plant kan worden gebruikt, produceert vlas heel weinig afval. Omdat meer dan 80% van het vlas langs de kust van Caen tot Amsterdam wordt verbouwd, is het ook een lokale bron.

Linnen viert hoogtij

Linnen staat bekend als 's werelds oudste stof en er zijn bewijzen van het gebruik ervan in oude beschavingen. Het is een vooruitstrevend materiaal en in zijn natuurlijke gebroken witte of lichtbruine staat is het bijzonder milieuvriendelijk. Het is perfect voor warm weer, maar heeft ook eigenschappen die je warm houden in de winter. De sterkte en weerstand van linnen maken het gebruik ervan ook buiten de mode extreem veelzijdig. Het productieproces van linnen is echter arbeidsintensief en duurder. Het is deze extra tijd en inspanning die voor een uitzonderlijke kwaliteit zorgt.

8 stappen van vlas tot geweven linnen

© CELC

1. Planten

Het planten gebeurt in maart of april, afhankelijk van de regio. Vlaszaden worden geplant 1 tot 2 cm diep, en doen er slechts 100 dagen over om volwassen te worden. Er ontspruiten zo'n 80 tot 100 bladeren aan de stengel. Vlas groeit in de maand juni. Deze plant bereikt een hoogte van 100cm. Elke plant produceert 1 bloem die slechts enkele uren bloeit.

2.SLIJTEN

Het Slijten begint in juli, wanneer het onderste derde deel van de stengels zijn bladeren heeft verloren. Vlas wordt niet geoogst maar getrokken om de volledige lengte van de stengels te behouden. Deze worden dan verzameld in bundels van ongeveer 1 meter breed, bekend als wiersen, die in de velden liggen. Na het trekken bemesten de lange wortels die nog in de grond zitten de grond, waardoor vlas een uitstekend rotatiegewas wordt.

© CELC

© CELC

© CELC

3. ROTEN

Van juli tot september wordt het vlas geroten dit is de eerste stap in de transformatie van plant tot vezel en gebeurt volledig natuurlijk. Regenwater, ochtenddauw en zonneschijn helpen de natuurlijk voorkomende micro-organismen en bacteriën in de grond om de pectine te verwijderen die de vlasvezels aan de harde kern van de stengel bindt. Om een gelijkmatige roting te garanderen, worden de wiersen halverwege het seizoen omgedraaid. Als het roten klaar is, wordt het vlas in balen gebundeld.

4. ZWINGELEN

De vlasvezels zitten in het buitenste omhulsel van de stengel. Ze moeten eruit worden gehaald en dan worden ontdaan van de binnenste houten kern (scheven). Het zwingelen is een mechanisch proces dat op elk moment van het jaar kan worden uitgevoerd. De opeenvolgende stappen staan bekend als doppen, strekken, malen en dorsen. Er gaat niets verloren: alle lange en korte vezels en alle bijproducten (zaden en scheven) worden gebruikt, bijvoorbeeld in stalstrooisel.

© CELC

© CELC

© CELC

5. KAMMEN

Het kammen, ook wel hacken genoemd, wordt uitgevoerd door de scutcher of de spinner. Alle onzuiverheden in de vezel worden verwijderd, waarna de vezel wordt rechtgetrokken, gekalibreerd en uitgerekt tot doorlopende, zachte en glanzende linten.

6. Voorbereiding

Tijdens deze stap worden gekamde vlaslinten van verschillende partijen vezels, van verschillende percelen, regio's en zelfs oogsten met elkaar gemengd. Deze assemblage, vergelijkbaar met de methodes die gebruikt worden voor champagne en cognac, maakt gebruik van de eigenschappen van elke partij en produceert zo garen van hoge kwaliteit en consistentie in de tijd. Hoe hoger de vereiste garenkwaliteit, hoe hoger het aantal, met maximaal 32 verschillende batches.

© CELC

© GUNTER BROODCOORENS

7. Spinnen

De gemengde en uitgerekte splinters worden via verschillende technieken getwijnd tot een uitgebreide reeks garens: nat spinnen levert fijn garen op dat gebruikt wordt voor kleding en huishoudlinnen, terwijl droog spinnen dikkere, meer rustieke garens oplevert voor woninginrichting en touw. Garentellingen worden gesorteerd op metrische getallen (Nm) die overeenkomen met het aantal kilometers garen dat geproduceerd wordt met 1 kg. Hoe hoger de waarde, hoe fijner het garen, variërend van Nm1 tot Nm60 en zelfs Nm100.

8. Weven

Bij weven worden kettinggarens (die in de lengte lopen) en inslaggarens (die in de breedte lopen) door elkaar gehaald om een geweven stof te maken. De vele verschillende wevingen - keperbinding, satijnbinding, enz. -- in combinatie met verschillende diktes en gareneffecten hebben geleid tot de ontwikkeling van een groot aantal verschillende creatieve stoffen voor mode, huishoudlinnen, woninginrichting en een grote verscheidenheid aan afwerkingen voor luxegoederen.

© GUNTER BROODCOORENS

© CELC

VOLGENDE

Duurzaamheid
[map_info]